Facebook Twitter Youtube Instagram Spotify
“-Şiir bunlardan mı ibaret yalnız, Doktor Bey?”“-Şiir dünyadan ibaret.Ve bugünkü dünyada yalnız bu dediklerim anlatılmaya değer.”
“Şiir dünyadan ibaret” diyen Nazım Hikmet, edebiyat serüveninin en başından itibaren her şeyin şiire mevzu olabileceği düsturuyla yazdı. Bu bağlamda “Benerci Kendini Niçin Öldürdü” şiirinde ifade ettiği gibi gereksiz sanatlara başvurmadan “güneşin güneş gibi yükseldiği”, sözünü doğrudan söyleyen dizeler yazarken aşka, doğaya, teknolojiye, siyasete, tarihe dair meseleleri farklı sanat dallarından taşıyıp getirdiği deneysellikle harmanlayarak her zaman güncel kalabilen eserler verdi. Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi olarak biz de bu çeşitliliği ortaya koyabilmek için Nazım’ın sadece şiirine değil tüm alanlardaki üretim ve faaliyetlerine odaklanan bir kitap hazırladık.
Boğaziçi Üniversitesi’nde akademik bir birim olarak kurulan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi, Nazım Hikmet’in anısını yaşatmak, arşivini ve bilgi-belge merkezini oluşturmak, eserlerini ve çok yönlü kimliğini kamusal alana açmak ve şairin Türkiye’de edebiyata, sanat ve kültür politikalarına yaptığı katkıları çok boyutlu bir biçimde değerlendirmek amacıyla kurulmuştur. Merkezin bir diğer önemli misyonu da Türkiye’nin kültür ve sanat birikimi hakkında yapılacak özgün çalışmaları desteklemektir. Bu doğrultuda merkezin hedefleri arasında edebiyat, yakın tarih, toplumbilim alanlarında araştırma projeleri yürütmek, konferanslar, atölyeler ve eğitim programları düzenlemek bulunmaktadır.
OLCAY AKYILDIZ
Türk Edebiyatında Oksidentalizm: Ahmet Mithat’tan Yakup Kadri Karaosmanoğlu’na “Batı”yı Kendi “Akisi/Aksi” Olarak İcat Etmek başlıklı tezi ile Tübingen Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde doktorasını tamamlayan Olcay Akyıldız 2001 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde edebiyat teorisi, Türkçe şiir, oryantalizm, oksidentalizm ve toplumsal cinsiyet konularında dersler vermektedir. Otobiyografik türler ve seyahat metinleri üzerine derleme kitapları olan Akyıldız halen Toplum ve Bilim dergisi yayın kurulu, Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi yönetim kurulu üyesidir ve NHKSM’de “Kişisel Arşivi Işığında Leyla Erbil’in Edebi Dünyası” projesini yürütmektedir.